BLOG PAGE

STAY UP TO DATE

Volgende keer zonder mail op vakantie?

Helemaal uitgerust, of was de verleiding toch te groot om jouw vakantie door te brengen op een plek met WIFI? Want waar mensen eigenlijk uit zouden moeten rusten werkt toch zo’n 40% van de bevolking door tijdens de vakantie. Volgend jaar stressvrij?

Te hoge werkdruk

Een onderzoek uit 2017 geeft aan dat in 2010 nog maar 28 procent van de Nederlanders tijdens vakantie met het werk bezig was en dat dit percentage vorig jaar is oplopen naar 40%. Teveel werk en te hoge werkdruk zou vooral komen door het economische herstel. Maar is dat wel zo?

Waarom zijn we vaak niet stressvrij?

Het is voor velen bijna gewoon geworden dat je een collega, of zelfs een klant, gewoon kunt storen als hij of zij op vakantie is. De vakantievierder doet daar gewoon zelf aan mee, want ‘bereikbaar zijn’ is een soort maatschappelijke must geworden. Via WhatsApp, e-mail, en SMS zijn we gewoon altijd in de lucht. Eerlijkheidshalve kan je dit alleen zelf oplossen. Toch is het goed om daar af en toe bij stil te staan. Maar er zijn meer redenen waarom we niet zomaar stressvrij raken.

Als er zoveel mensen zijn die een te hoge werkdruk ervaren dan zou je je af kunnen vragen of we met z’n allen wel effectief en productief werken. Daarom eens een omgekeerde gedachte: Hoe kunnen we jouw 25 vakantiedagen echt voor jezelf laten zijn? Want dat geeft je veel meer rust, is beter voor je gezondheid en na de vakantie presteer je er ook beter van.

Een rekensom om stressvrij te worden

Dit jaar zijn er zo’n 261 werkbare dagen. De vakantiedagen halen we daar niet vanaf, omdat we ervan uitgaan dat je gewoon doorwerkt. In deze tijd lever je jouw 100% werk op. Wat gebeurt er nu als je met z’n allen 10% effectiever wordt? Dan bereik je in 261 dagen 110% en kan je de verwachte 100% realiseren in 237 dagen. Dan heb je toch al mooi 24 van je 25 vakantiedagen te pakken! (261 dagen – 237 dagen = 24 dagen rust).

De uitdaging: Minimaal 10% productiever werken

Omdat ik echt iedereen een stressvrije vakantie gun is dit de uitdaging die ik graag aan ga. Want ik ben ervan overtuigd dat we informatie veel beter kunnen stroomlijnen, zodat je niet wordt afgeleid door onzinnige zaken, dat we je veel sneller toegang kunnen geven tot datgene wat nodig is voor jouw werk en nog heel veel meer.

Stressvrij als nieuwe trend?

Er verschijnen steeds meer positieve berichten in de media van bedrijven die ervoor zorgen dat hun medewerkers tijdelijk even ontlast worden van e-mail. Zo gaan e-mail berichten bij Porsche tussen 19:00 uur en 06:00 uur gewoon retour afzender. In Frankrijk is er een wet aangenomen die een betere werk-privé balans genereert waarbij mensen die in een organisatie van meer dan 50 medewerkers het recht hebben om zich te disconnecten van de technologie als zij ’s-avonds naar huis gaan.

In Duitland heeft het Ministerie van Arbeid besloten dat personeel van het ministerie niet kan worden bestraft als zij hun mobiel uitschakelen na werktijd. De Duitse autofabrikant Daimler heeft een e-mailbeleid 'Mail on Holiday' geïmplementeerd dat ervoor zorgt dat werknemers optimaal profiteren van hun vrije tijd, zonder een overvolle inbox te vrezen wanneer ze terugkomen. Via dit beleid hebben werknemers de mogelijkheid om hun e-mails in te stellen om auto delete te plaatsen terwijl ze niet op kantoor zijn. Ook in New York is men bezig met een wet “Right to disconnect” die het verbiedt voor organisaties met meer dan 10 werknemers verbiedt om na werktijd berichten te sturen.

Tot slot

Niets is zo belangrijk om tijdens je vakantie echt even helemaal offline te zijn. Dan kom je echt tot rust en kan je je na de vakantie weer focussen op alles wat belangrijk is.

volg ons

en mis nooit de laatste updates