BLOG PAGE

STAY UP TO DATE

In eenvoudige oplossingen schuilt de echte schoonheid

IT-bedrijven en hun klanten zijn niet gebaat bij onnodig complexe oplossingen. Ze kosten meer tijd om te maken, zijn lastig af te ronden en veel duurder in onderhoud. De echte uitdaging voor IT-ers zou moeten zitten in het versimpelen van IT-vraagstukken. In eenvoudige oplossingen schuilt vaak de echte schoonheid!

Kom tot de essentie

Zaken vereenvoudigen is moeilijk. Het toepassen van een Agile (scrum) aanpak is zeker geen garantie voor eenvoud. Complexe projecten hak je hiermee op in beter behapbare brokken, maar te vaak wordt vergeten eerst goed na te denken over een goede, eenvoudige architectuur. Voordat er wordt gescrumd moet nog steeds een definitie studie worden gemaakt. En dat betekent: eerst goed nadenken hoe je tot een solide en zo eenvoudig mogelijke oplossing kunt komen. Vergelijk het met een bol wol die je moet ontrafelen. Na het ontwarren van de knopen kom je uiteindelijk tot de essentie van wat werkelijk moet gebeuren. Vervolgens is het belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van ondersteunende software componenten die zich al hebben bewezen.

Gebruik standaard componenten

Stel je doel is een SharePoint omgeving neerzetten. Dan is een goed doordacht fundament superbelangrijk. Ontwikkelaars willen het liefst zaken opnieuw uitvinden; ze willen ontwerpen en bouwen. Maar voor een stevige basis kun je het beste zoveel mogelijk gebruik maken van standaard componenten. In de fysieke wereld bouw je ook veel grotere en hogere gebouwen op een stevig en doordacht fundament. In software is dit niet anders. Ingewikkelde oplossingen met veel koppelpunten en uitzonderingen zijn een stuk moeilijker uit te breiden. Ook is het veel lastiger hiermee een organisatie op de lange termijn tevreden te houden. Zelf werk ik veel met standaard bouwblokken. Voortschrijdende inzichten van de klant zijn dan snel door te voeren, terwijl bij maatwerk veel extra werk om de hoek komt kijken. Bovendien is onderhoud op maat al snel vijf à tien keer zo duur.

Kortom: hou het simpel. Stel duidelijk één strategisch doel voor ogen, koppel je doel aan use cases en ga daarna stapelen met zoveel mogelijk bestaande oplossingen. Op deze manier zorg je ervoor dat een project stukken eenvoudig is te realiseren en te beheren.

volg ons

en mis nooit de laatste updates