BLOG PAGE

STAY UP TO DATE

Goede voornemens

Als je een hamer in je hand hebt, begint alles op een spijker te lijken. Herkenbaar hè, dit spreekwoord. Met name als je binnen de IT-sector werkzaam bent. Wij, als IT-ers, zijn meestal veel te veel gericht op onze hulpmiddelen. Hoe vaak gebruiken we niet een tool die meteen voor handen is? Voor je het weet ben je met een hamer een schroef aan het inslaan. Riskant! Door te denken in tools verlies je makkelijk het doel uit het oog en ligt ontsporing op de loer. Vandaar mijn goede voornemen voor 2017…

Handig hulpmiddel?

Moet ik met onze klanten en partners nog wel over SharePoint praten? Dat vraag ik me sterk af. Natuurlijk is het een handig hulpmiddel, maar misschien is het beter er niet over te beginnen. De gemiddelde klant wil een bepaald probleem oplossen of een behoefte invullen. Door meteen over een specifiek hulpmiddel te gaan praten, raak je afgeleid van het doel dat de klant wil bereiken. Je vult namelijk onbewust alvast een behoefte in en vraagt minder goed door. De kans op miscommunicatie en aannames wordt hierdoor veel groter. Door de toename van het aantal producten en diensten binnen Office 365, zoals Groups, Teams, Flow, Yammer en Planner raken klanten steeds sneller verward. Dus waarom nog praten over productnamen? Zie daar mijn goede voornemen!

Zoom in op de ‘use case’

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je vraagt niet meer aan een klant: “Wilt u misschien SharePoint en Office 365 Groups hebben?” om vervolgens uit te leggen wat het allemaal kan. Nee, je doet twee stappen terug en gaat naar de kern. Spits je gesprek toe op de ‘use case’; daar waar de klant het voor wil gaan gebruiken. Zo vul je een duidelijk gedefinieerd doel in. Neem bijvoorbeeld ons product Entree, dat als primair doel heeft eenvoudig informatie ter beschikking te stellen aan alle medewerkers. Daarbinnen heb je bijvoorbeeld specifieke ‘use cases’, zoals het opzoeken van medewerkers met bepaalde kennis. De vraag aan de klant zou moeten zijn: “Is het niet handig als u heel eenvoudig toegang zou hebben tot de contactgegevens, kennis en ervaring van uw medewerkers?” Zo zitten productnamen, hulpmiddelen en specificaties niet meer in de weg. Als meer mensen binnen de IT minder over producten en technieken zouden praten, wordt de IT voor iedereen een stuk begrijpelijker!

volg ons

en mis nooit de laatste updates