BLOG PAGE

STAY UP TO DATE

Drie mythes van SharePoint ontkracht

Microsoft is heel sterk in marketing. Verschillende toepassingen van hun producten worden breed uitgemeten. Maar wanneer de functionaliteit van een product verandert, is de communicatie minder uitgebreid. Hierdoor is een groot deel van de wereld zich niet bewust van veranderingen. Helemaal als alle oude PowerPoint en productoverzichten gewoon op internet blijven staan. Heel verwarrend en schadelijk voor de reputatie van Microsoft. Vaak is het dan aan de partners van Microsoft om deze nieuw ontstane situatie uit te leggen aan de klant. In deze blog ligt de focus op SharePoint en drie mythes die nog steeds de ronde doen, maar inmiddels verleden tijd zijn.

Mythe I: SharePoint als BI tool

In 2010 werd SharePoint nog neergezet als Business Intelligence platform, geschikt voor Dashboards, KPI’s en management rapportages. SQL Server Reporting Services en PerformancePoint Server werden deels in SharePoint geïntegreerd, om bedrijfsdoelstellingen vast te leggen, te meten en te visualiseren. Sinds SharePoint 2013 wordt veel minder aandacht geschonken aan deze functionaliteit en sinds twee jaar is alle aandacht verplaatst naar Power BI. Daarom is het niet verstandig nog nieuwe BI oplossingen te ontwikkelen binnen SharePoint. Wel is het nog steeds mogelijk SharePoint in te zetten bij de bouw van BI dashboards, bijvoorbeeld met producten van SharePoint ISV’s of door het visueel integreren van HTML/CSS gedreven data visualisaties. Het integratie van Power BI binnen SharePoint Online is op dit moment de mooiste manier om data te visualiseren binnen een portaal. De nieuwe Modern teamsites krijgen binnenkort een webpart waarmee eenvoudig een Power BI dashboard is op te nemen in een pagina.

Mythe II: SharePoint als WCM

SharePoint is geen Web Content Management systeem (WCM) om websites mee te bouwen. Het kan wel, maar je moet dit niet meer willen. Microsoft had grote plannen om SharePoint hier beter voor geschikt te maken, maar is na SharePoint 2013 gestopt met deze ambitie. Wie herinnert zich niet de site van Ferrari, die draaide op SharePoint 2007. Echter, de wereld is veranderd en Microsoft ook. Toch kom ik nog steeds klanten tegen die overtuigd zijn van de Web CMS mogelijkheden. Mijn advies: gebruik Wordpress, Joombla of als er heel veel custom wensen zijn DotNetNuke of SiteCore (bij een groot budget), en maak het leven voor jezelf en de klant niet te moeilijk.Mythe III: SharePoint als Applicatie Server

SharePoint is een tijdlang gepusht als applicatie server voor complexe maatwerk software oplossingen. Soms nuttig, maar in de meeste situaties werd dit een kind met een waterhoofd. Klanten waren niet blij met het eindproduct en partners moesten geld toeleggen om onvoorziene problemen op te lossen. Bovendien kreeg SharePoint als product een slechte naam. SharePoint is een perfecte basis voor het bouwen van applicaties, zolang er maar geen aanpassingen gedaan moeten worden op een lokale server. Met de komst van SharePoint Online zijn er gelukkig ook geen mogelijkheden om op een verkeerde manier waatwerk toe te passen. Zo is het minder verleidelijk applicaties te bouwen die je niet zou moeten willen. SharePoint Add-Ins en de nieuwe Client Side Webparts draaien hun logica (code) dan ook volledig buiten SharePoint, waardoor dit type oplossingen veel beter te beheren, integreren en migreren zijn. Ook dankzij PowerApps, Flow en het Common data Model wordt het nu mogelijk krachtige en veelzijdige business oplossingen te bouwen, zonder maatwerk code. En als er dan toch echt nodig is om unieke functionaliteit toe te voegen dan kan er op een nette manier geïntegreerd worden met de Azure en Office 365 API's. 

 

 

 

volg ons

en mis nooit de laatste updates