BLOG PAGE

STAY UP TO DATE

De toekomst van SharePoint is hier!

Op 4 Mei heeft Microsoft live vanuit San Francisco laten zien hoe belangrijk het SharePoint (Online) platform is. SharePoint is groot, heel groot. Momenteel heeft het platform 190 miljoen gebruikers en was het in 2015 verantwoordelijk voor 3 Miljard dollar omzet binnen Microsoft en 10 miljard omzet binnen het partner eco-model. Met SharePoint Online wordt de markt in rap tempo alleen maar groter, 60% van alle nieuwe SharePoint gebruikers komen van Office 365 en gebruiken SharePoint Online.

De ‘vader van SharePoint’ Jeff Teper (de Corporate VP voor SharePoint en OneDrive) heeft grote plannen met SharePoint. SharePoint moet een product worden waar mensen van gaan houden. Het globale doel van Satya Nadella is om SharePoint, OneDrive en het gehele Office 365 platform verder te ontwikkelen tot een platform dat nog beter in staat is het samenwerken tussen mensen en organisaties te ondersteunen en dit proces nog slimmer en veiliger mogelijk te maken.


De vandaag gepresenteerde verbeteringen werden gepresenteerd in vier hoofdonderwerpen:

 • Simple and powerful file sharing and collaboration on any device.
 • The mobile and intelligent intranet (modern team sites, publishing and business apps).
 • An open and connected platform that evolves SharePoint extensibility to embrace modern web development.
 • Investments in security, privacy and compliance across Office 365.Hierbij een korte uiteenzetting van de nieuwe aankondigingen binnen deze vier onderwerpen.


Simple and powerful file sharing and collaboration on any device

Bijna niemand heeft meer behoefte aan fileservers, maar SharePoint en OneDrive hadden moeite om bij te blijven met producten zoals DropBox en Box. Deze tijd is nu voorbij. Microsoft heeft een hele reeks aan nieuwe updates getoond die direct beschikbaar zijn, of later in het jaar beschikbaar komen. Mooie nieuwe mogelijkheiden zijn Intellegent Discovery (gevoed door de Office Graph), de mogelijkheid om eenvoudig bestanden te kunnen kopieren tussen OneDrive en SharePoint en de optie om  *inline* document properties (metadata) aan te passen.  

De belangrijkste updates betreffen updates voor de Windows, iOS en Android apps waarmee gebruikers meer inzicht (Document Analytics) en controle krijgen over de data in OneDrive en SharePoint en waarbij er sprake is van ‘Rock Solid Sync’.  Microsoft sync momenteel meer dan een pentabyte aan data per dag door het systeem. Hiernaast zijn er diverse verbeteringen aangebracht rond de OneDrive en SharePoint document bibliotheek (features en user Interface). Hier is meer informatie over dit onderwerp te vinden.

 

The mobile and intelligent intranet

SharePoint is al vele jaren één van de meest gebruikte Intranet technologieën, 9 op de 10 beste Intranets zijn dan ook met SharePoint gebouwd. Een Intranet biedt mogelijkheden om content te publiceren en samenwerking te faciliteren.  Microsoft komt met enkele mooie uitbreidingen om deze ervaring verder te verbeteren.

Er komt een mobiele SharePoint applicatie voor alle mobiele platformen, te beginnen met iOS. Deze applicatie zal automatisch de gebruiker de belangrijkste SharePoint locaties (sites) tonen en de mogelijkheid om alle content te consumeren. Verder biedt het de mogelijkheid om snel gegevens van collega’s op te zoeken en eenvoudig te navigeren naar veel gebruikte content.

Binnen Office 365 wordt de tegel ‘Sites’ vervangen voor het woord SharePoint (hehe;) en komt hieronder een vernieuwde homepage. Vanaf deze pagina kan je eenvoudig navigeren naar de meest gebruikte en relevante SharePoint sites.

Microsoft introduceert de ‘modern teamsite’ die in een strakke weergave de belangrijkste content binnen de site kan tonen.  Bij het aanmaken van een modern teamsite wordt er ook meteen een Office 365 Group aangemaakt, waardoor er ook direct kan worden samengewerkt rond email, OneNote, Yammer en andere Office 365 services zoals Power BI en Planner. Data classificatie (gevoeligheid) gebeurt hierbij op één centrale plaats voor alle data binnen de verschillende bronnen die de groep gebruikt.

Verder komt er een nieuw ‘page autoring experience’ waarmee super eenvoudig hele mooie pagina zijn op te maken binnen SharePoint Sites. De mensen die wel eens met Sway hebben gewerkt zullen de User Interface herkennen. Hiermee wordt het erg makkelijk om mooie pagina met verschillende content (afbeeldingen, video’s, presentaties en Power BI charts) aan te maken welke er goed uitzien op alle devices.

Last but not least wordt het mogelijk om Microsoft Flow en PowerApps te gaan gebruiken vanuit SharePoint. Over deze tools zullen we binnenkort additionele blogpost gaan schrijven. Flow is een soort IFTTT (if This Than That) voor Office 365 en online services, waarmee eenvoudig integratie tussen SharePoiint, OneDrive, CRM Online en andere services gerealiseerd kunnen worden. PowerApps stelt gebruikers (Power Users) in staat krachtige (mobiele) applicaties te maken die hun data ophalen uit OneDrive, Excel Sheets, databases, SharePoint, Dynamics CRM of andere online services. Beide mooie voorbeelden van ‘Model Driven Applications’ waarmee krachtige oplossingen zijn te realiseren zonder 1 regel code te schrijven.

Leest hier de volledige blogpost over dit onderwerp en bekijk hier het verhaal rond de integratie tussen PowerApps en SharePoint.

  


The SharePoint Framework—open and connected platform

Microsoft heeft een nieuwe Applicatie model gelanceerd dat voortborduurt op het bestaande SharePoint ontwikkelplatform. Developers kunnen vanaf nu ieder Client Side javascript framework gebruiken om apps te ontwikkelen. Hierbij worden bestaande opensource frameworks en tools volledig omarmt. Hierdoor ontstaan er vele nieuwe mogelijkheden om applicaties slim te integreren met SharePoint. Omdat dit al snel een zeer technisch verhaal wordt voor ontwikkelaars ga ik er in deze blogpost niet verder op in. Voor wie hier toch meer over wil weten kan deze blogpost van Microsoft lezen. 
 

Security, privacy and compliance

Er komen diverse verbeteringen aan op het gebied van security en compliance. Een nieuw mooi motto is ‘We know there can be no security without usability’. Microsoft is op zoek naar de juiste balans tussen een hoge mate van veiligheid en gebruikers productiviteit. Zo heeft Microsoft ‘Dynamic conditional access policies’ gelanceerd. Deze technologie gaat het mogelijk maken om toegang tot SharePoint en OneDrive op een intelligente manier te beperken op basis van individu, de app die iemand gebruik of je netwerkverbinding.

Verder zijn er nieuwe DLP (data loss protection) policies aangekondigd en komt er een nieuwe ‘SharePoint Insights’ oplossing waarmee het gebruik en de compliance van data in kaart kan worden gebracht middels verschillende rapportages.

 

Slot

Het was  voor SharePoint insiders een prachtige avond door de grote hoeveelheid aan aankondigingen (deze blogpost beschrijf alleen nog maar de hoofdlijnen). De komende weken zullen er nog veel meer inzichten ontstaan rond de impact die deze nieuwe functionaliteiten gaan brengen. Eén ding is zeker, SharePoint Online gaat een zeer grote impact maken en het gat met  andere (versplinterde) SaaS diensten zoals die van Google wordt vele malen groter!


Om af te sluiten hierbij een overzicht van de aankondigingen waar ik het meest blij van wordt:

 • PowerApps en Flow en de integratie van deze krachtige tool binnen SharePoint
 • Het nieuwe SharePoint Framework en de mogelijkheden dit het biedt
 • De verbeteringen rond OneDrive, SharePoint en FileShareing
 • Het nog eenvoudiger kunnen aanloggen door externe gebruikers (2 clicks).
 • Het nieuwe super mooie en strakke (Enterprise Search) zoekresultaten scherm.
 • Het aanmaken van een teamsite zorg ook automatisch voor een Office 365 Group (waarmee er ook binnen Outlook, Yammer en andere Office 365 services kan worden samengewerkt)
 • De nieuwe Publishing Sites (Authoring canvas)
 • De nieuwe SharePoint Online Homepage (die nu nog de naam ‘Sites’ heeft in Office 365)
 • De nieuwe styling en homepage van teamsites
 • De mogelijkheid om bestanden van OneDrive naar SharePoint te copieren vanuit de GUI
 • Het nieuwe ‘inline information panel’ waarmee snel en eenvoudig metadata is aan te passen en te zien is wat er rond het document gebeurt.


Enjoy! 

Maarten Visser, Product Manager.

volg ons

en mis nooit de laatste updates